Ny plan...

Åh vilken ångest... Men vänta bara, jag har en ny plan. Om jag binder fast mig själv på chefens snart fastlimmade stol kan han väl inte ta tillbaka sitt kontor? Väl? Planen är idiotsäker. Problemet är att han vill ha snabba, snygga och subjektiva bibliotekarier. Snabb blir jag ju inte. Snygg lär jag ju inte heller vara efter 1 vecka på stolen. Men subjektiv som fan. Får smida vidare...
Library lovers!

Lakritsgrodan

PrinsenEtt tag trodde jag nästan på det... Eller så ville jag så gärna tro på det (även om jag förmodligen såg en smula skeptisk ut). Och visst pussade jag lite på den lilla lakritsgrodan min kollega gav mig, men den fortsatte att se sådär irriterande oberörd ut. Jävla skit, ingen prins den här gången heller. Men vad fan, jag började ju skratta och det är ju värt hyfsat mycket mer. Vem försöker jag lura? Oh no, här döljer sig ingen askungesaga. Jag är bara ett tilltuffsat litet troll... Men en jäkla glad trollunge!

Bulldeg

KvarnenLivet är fantastiskt just nu... Solen lyser rakt in på mitt (det är mitt 1½ dag till) kontor och värmer sådär vårskönt, om jag vrider huvudet lite till vänster ser jag en bit av hamnen och väderkvarnen, bredvid mig har jag en hel hög med ungdomsböcker. Jag är lite rädd för att jag kommer att tappa bort glädjen nästa vecka... Tappa bort mig själv en smula... Och ännu värre: Bara vara. Jag vill inte bara vara, jag vill göra något konkret. Hela tiden. Ha mål att jobba för. Nu är allt bara bulldeg.


3 nördar och 1 bok

LessingIgår var det bokcirkelträff hemma hos Helena... Det blev en hel del intressanta diskussioner efter att ha läst Never let me go av Kazuo Ishiguro. Och om jag ska vara helt ärlig så blev det en hel del andra intressanta diskussioner om helt andra saker också, men det är halva grejen. Allting svävar iväg på mycket märkliga sätt och det roligaste av allt: Vi (jag, Helena och Alex) är tre damer med helt olika personligheter och starka viljor.... Helena hade för kvällen gjort fantastiskt god mat bestående av flera smårätter, smaskens! Nästa gång blir träffen hos mig vilket betyder att jag får bestämma bok... Taddaaaa: Doris Lessing, Den femte sanningen.

Dagens citat

Dagens citat:

- Som en helt vanlig Knut Knutsson på antikrundan.

Jag och Henric diskuterar fulla killar på krogen som kommer lite för nära...

Tidsresa

TidsresanJag och mittt löjligt roliga jobb, borde jag verkligen få betalt?! Eller det där tar jag tillbaka, klart jag vill ha lön. Det där fåniga leendet som ibland uppstår är bara en bonus. Idag har jag varit på studiebesök hos Pia och Inger på Tidsresan, det betyder att barn får delta aktivt i en dramatiserad tidsresa.
 

"Vi tror att det är viktigt att barnen får känna sig delaktiga i ett historiskt sammanhang. Tidsresor är ett medel att nå en bit på väg i att ge barnen ett historiskt perspektiv".


Temat är för tillfället handelsbod och post runt 1905. Jag har ägnat dagen åt att mala kaffe, stämpla post, bära ut post, tjoa i ett posthorn... Well, you name it. Får inte glömma min snygga outfit bestående av en blå skjorta och snygg postkeps. Yeah... Rock'n roll!

Spring själva för fan!

HeheJag kan inte låta bli att fnissa lite, det finns två kategorier av människor efter den här helgen: de imponerade och sen har vi experterna. Jag har väl aldrig fått så många proffstips inför nästa år av ickeskidåkare! För enligt dem är 3 mil ingenting, det är ju bara att köra. Skidor glider av sig själva. Japp, eller hur?!? Jag har lite lust att placera dem i en sörjig hög med snö och låta dem visa hur man gör. Det är ungefär som alla soffpotatisar som hävdar att Lidingö tjejlopp på 1 mil inte är någonting och att jag borde springa det riktiga på 3 mil... För jag är ju så jävla slö som BARA springer 1 mil... Spring själva för fan! Och så ler jag lite för mig själv...

Smärtaaaaa

Helgens roligaste: Tjejvasan!

3 mil av skratt, ilska, leenden och en fly förbannad Anna i spåret. Och ändå vill jag göra det igen... Det är ju så satans roligt med utmaningar. Jag trodde inte att det skulle gå ett tag. Efter 1.5 mil hade jag inget glid på skidorna, ett skavsår på hälen som gjorde fruktansvärt ont, en matt kropp (tack maginfluensan för den) och det värsta av allt: Det fanns inga spår. Inga spår betyder att jag ramlar... Lite för ofta. Men jag kunde liksom inte ge upp, inte då... Så det var bara att staka på, morra lite för sig själv och passa på att njuta när det gick bra. Och roligt hade jag ju. När jag äntligen kom i mål fick jag ju highfiva lite med Carro. Fasen, vi gjorde det! Jag har världens bästa föräldrar som ställer upp på mina galna idéer, är chaufförer, plåstrar om och hejar på. Puh... Ett år kvar till nästa...

Det ska göra ont...

Knock yourself out

När man får ett mail från en kollega med texten "Knock yourself out" är det läge att ana oråd... Efter den här veckan med kidsen har jag lärt mig en sak: Var kaxig. Även om deras texter har lyckats få mig en aning paff x antal gånger så har de varit helt underbara att jobba med. Mail från bossen: "Vem ska göra det". Mitt svar: "Jag". Och jäklar vad roligt det vore...
Kaxig

Tjejvasan

Det börjar pirra lite i magen inför i morgon: Tjejvasan. Åh herregud, vad har jag gett mig in på? Men det är en skön pirr-i-magen-känsla om har infunnit sig. Det ska bli jäkligt roligt. I år åker jag bara för att ta mig runt, nästa år kan jag börja satsa på en bra tid. Det är tur att jag har snälla föräldrar som ställer upp som chaufförer! Om ni ser en rödkindad tjej med stirrig blick i morgon och ett fånigt leende så är det bara jag. Om ni ser en likblek flicka ligga i ett dike... Well, det kan också vara jag!
Banprofil
Sista 3 milen, Oxberg-Mora!


Bibliotekarier och läderbyxor

CH
Oh well... Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor? Min teori är enkel: Det är för jävla läskigt med läder. Jag skulle kunna tänka mig en kort läderkjol, men jag vet i fan om jag kommer undan med det på jobbet. Min kära chef Christer Hermansson var tillsammans med sin följeslagare Finn LjunggrenMulteum igår. En helt fantastisk kväll! Och visst, jag kanske inte helt håller med min chef om allt. Jag lider inte av någon större tv-spelsfobi, men jag får ge honom cred för att han vågar lyfta fram litteraturen som viktig. Läs människor!!! Börja med Kalle Anka om det verkar läskigt, snart sitter ni där med Främlingen av Albert Camus och kan se humorn i den också.


Mitt bästa tips: Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.
Åh.Så.Fantastisk.Bli en
bokhora helt enkelt.

Mitt ex och jag

HeartbrokenHan och jag. Japp, så är det. Inte vi längre, men fortfarande han och jag. Han och jag betyder att vi kan prata om

allt, ingen ex-censur här inte. Det börjar nästan kännas lite pinsamt att han vet så mycket. Och att jag vet så mycket. Jag borde kanske censurera mer. Eller borde jag be honom att censurera mera kanske? Den dagen hans ex dyker upp med en sammanbiten min kommer jag att springa utav bara helvete. Trots att jag inte lider av ett gnagande samvete. Jag förstår om hon hatar mig. Jag skulle hata mig. Ändå måste jag prata med honom, jag måste få hans åsikt. Han känner till min rastlösa känsla, han får mig att tro att jag är perfekt, han förstår mig. Jag fortsätter nog med våra smygsamtal, det blir enklast så. Nåja... För mitt ego åtminstone. Heartbroken? Knappast, här snackar vi healing!


Små vuxna

Barn är små vuxnaEftersom att jag har världens roligaste jobb har jag äran att få leka med några sköna ungar den här veckan... Skrivarvecka på Multeum är vad som står på menyn. Igår hade vi författaren Magnus Ljunggren här som gav dem riktigt bra tips och idéer. I morse när jag samlade ihop kidsen ville alla bli författare, mycket märkligt... Jag vill också bli författare, det låter häftigt. Barnen idag är inte som de var när jag var en liten knodd, de har en mer verklighetsbaserad syn på världen och det är lite skrämmande. Min värld när jag var 11 år var mer rosa och fluffig. Min värld handlade om hästar, kompisar och kärlek. Deras värld handlar om skilsmässor, mord och.... En massa hemskheter... Men söta är de!

Så fel det kan bli...

Under den provokativa titeln" Nu jävlar, bibliotekarien" presenterade den nyutexaminerade bibliotekarien Anna Jansson både böcker" som man bör läsa" och gav många personliga reflexioner kring sitt yrke på fredagsförmiddagen på Multeum.

.Anna som utbildat sig till bibliotekarie genom studier i Uppsala i fyra år arbetar sedan september förra året på Multeum.
På frågan innan hon antogs till utbildningen varför hon ville bli bibliotekarie hade hon helt spontant svarat " Jag älskar böcker!" Sedan förstod hon att hon borde ha svarat att hon ville gärna syssla med informationssökning men trots det friska svaret kom hon in på utbildningen.
Hennes första intryck som nyexad var att biblioteken var en märklig värld att komma till men ett gott mottagande på arbetsplatserna har gjort att hon nu älskar att gå till sitt arbete.
Anna förde fram många friska idéer under sitt engagerade föredrag som åhördes av trettio personer.
" All läsning är bra läsning, TV-spel måste vi ha men inte de allra våldsammaste, men det gäller också att möta låntagaren på rätt sätt." Själv hade hon minsann läst både Kitty-böcker och annan litteratur när hon var yngre.
Hon presenterade även sin examensuppsats som bygger på intevjuer med bibliotekarier.
Titeln på sitt föredrag hade hon fått av en yngre låntagare som hon bearbetat med förslag på bra litteratur eftersom han gärna vistades på biblioteket men som en dag kommit in till henne på biblioteket, slagit näven i lånedisken och sagt " Nu jävlar bibliotekarien, nu vet jag vad jag vill läsa!".
Hon gav även exempel på titlar ur Multeums två kanon med klassiker, ex vis: Doktor Glas, Brott och Straff, Främlingen, Glaskupan och Mor gifter sig.
Bland sina egna favoritförfattare nämnde hon Joyce Carol Oates och Stieg Larsson.vars första del i Millennium-trilogin hon just höll på med. (Ur: Strängnäsjournalen)


Rättelser:

- Jag anser fortfarande att "jag älskar böcker" är rätt svar. Anledningen till att jag ens fick frågan: Intagningsprov/intervjuer.
- Det är en märklig värld därför att bibliotekens roller går att ifrågasätta.
- All läsning är bra läsning OM den utvecklas.
- Vi kan vara konservativa med kvalitén på det vi lånar ut, inte vilken typ av media.
- Den lilla snubben på åtta år som sa "nu jävlar bibliotekarien" har INTE sagt det till mig.
- Jag har absolut INTE sagt att Stieg Larsson är min favoritförfattare. Bara att jag ska ge honom en chans. Oates är däremot fantastisk.

Well... Annars var väl intervjun bra? Väl?

Vill bort...

GuifEfter gårdagens lunch på Kaka med Hugo och Bea inser jag att vi alla är överrens: Vi vill bort från Eskilstuna. Varför i hela h**vete flyttade jag tillbaka? Jag vet... Jag var trött, less och behövde väl någon slags trygghet. Japp, den känslan är som bortblåst! Hann med en Guifmatch på kvällen och det är väl ungefär något sådant jag skulle sakna, men vad sjutton... Det kryper i hela kroppen på mig och jag är allt annar än nöjd just nu. Jag vill ha perfektion och ett nytt liv. Ett nytt liv innebär förresten ett jobb på Multeum, en lägenhet i Strängnäs och... Lite annat!

Hell yeah...

yeah

Inte så grym som hon ser ut!

Monster?Som sagt: Greta har fattat grejen med att sova. Först slöade vi framför Let's dance, sen släpade jag ut henne på en kvällspromenad i polarkyla. Kom in med en skakande hund som jag bäddade ner med mig i sängen... 22.00 släckte jag lampan... 07.30 vaknade jag med lite ångest och tänkte att stackars hunden nog ville gå ut. Icke, hon låg fortfarande bredvid mig i sängen och SNARKADE. Hur kan det komma sig att världens minsta hund tar så stor plats i sängen och jag fått nöja mig med kanten? Omöjligt? Väl?

Greta, inte så grym som hon ser ut...


Attackerade... igen

GretaPappa kom hem med lite fluffterapi i form av hunden Greta till mig igår... Wow, hundar måste vara världens bästa sällskap när man är sjuk... Vi tillbringade kvalitetstid ihop. Hon har hajat grejen med att sova... Eftermiddagen tillbringades framför en film,, kvällen skulle ha tillbringats framför tvn... Yeah right... Febern attackerade igen och vid 20.00 låg jag nerbäddad för natten. FY FAN! Jodå, jag är på jobbet idag. Lätt yr, väldigt matt och med en enorm hemlängan. Ett föredrag och ett pass, sen hämtar jag upp Greta och bäddar ner mig. Sedåså!

Multeumfest

I fredags blev det jobbfest på Multeum... Det kändes lite skumt att springa runt i kulturhuset med ett glas vin i handen och tjattra med kollegorna. Kvällen blev kalastrevlig. Knatte (Alex), Fnatte (Ismo) och Tjatte (jag) höll ställningarna till 04.00... Sista halvtimmen tillbringades på mitt kontor och jag ramlade väl i säng vid 5...
Alex
Alex utanför utställningshallen.

Jag: Du ser lite... ehh... småporrig ut!
Alex: Småporrig????? Det är strippstången som fattas!!!

Alex&Ismo
Alex&Ismo

Slutsats: Vi tycker om varandra på Multeum!

PR

PR


Jag = 17 år?

Ja tackJag måste ha sett hyfsat paff ut idag när jag skulle lämna in en liten rad på spelbutiken...

- Har du legitimation?

Hrrmmfff... Borde jag ta det som en komplimang? För det betyder att jag borde se ut som 35 när jag är 50!? Men vill man se ut som 17 när man är 25? Tveksamt...

ATG:s spelansvar: "Verka för att barn och ung­domar inte spelar på ATG:s produkter. ATG har en åldersgräns på 18 år för alla sina produkter och mark-nads­föringen får inte vända sig till barn och ungdomar under 18 år".

Nu har jag dessutom brummat runt i pappas bil i snart en vecka. Behöver jag säga att jag är sugen på en ny? Inte för att jag inte älskar lilla Goffen... Utan bara för att det är så fantastiskt roligt att köra nya bilar! 

Kjellsons

StureplanSom sagt, blev Stockholm idag med bibliotekariebrudarna. Sjukt skön kväll på Kjellsons med trevligt sällskap och god mat. Lite märklig känsla, för Uppsalatiden känns som evigheter sen... Men det känns som att jag såg alla igår trots att vi fick ut våran examen i början av Juni. Absolut roligt att höra vad alla gör, Signe skulle jag nästan kunna tänka mig att byta jobb med... Men numera är jag tveksam, är ju kär i mitt eget. Jag och Lisa försökte hinna med lite seriös shopping, men den biten sprack rätt snabbt. Orka!? Lyckades dessutom nästan missa tåget hem så jag fick lite motion... Hej och hå, där kom jag springande från hötorget i 10cm höga klackar. Vid sådana tillfällen är jag glad att jag tränar... och har långa ben. Gott om tiiiiiid, klev på tåget 2 minuter innan avgång. Måste ha sprungit in flera minuuuuuuter!


Gästspel vid pianot

Händer. Så. Himla. Mycket. Och jag älskar det! Idag glömde jag nästan bort min lunch eftersom att jag tyckte att en liten minikonsert med Bach var så mycket trevligare, särskilt med tanke på Ismos gästspel vid pianot. Fick faktiskt skjuts till jobbet idag så jag slapp gå heeeela vägen till tåget och bli uttråkad (vanligtvis åker slöjag bil, men det funkade inte idag). Ska smita iväg tidigare från jobbet och ta första bästa tåg till Stockholm för en middag med en några bibliotekariebrudar... Helgen: Träna, tjejkväll, mysa!